Yoga & voeding

Dankzij het beoefenen van Integrale Yoga neemt het lichaamsbewustzijn toe en kun je gevoeliger worden. Daardoor merk je eerder het effect van wat je eet en kan de behoefte om goed voor je lichaam te zorgen groeien. 

Het gevolg? Dat je voedingspatroon veranderd. Bijvoorbeeld minder eten vanuit de behoefte om emoties te onderdrukken of als kortstondig geluk, maar juist meer om energie op te doen en kracht op te bouwen. Wanneer je beter gaat luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, zit je lekkerder in je vel. Zo draagt de Yoga indirect bij aan een gezondere leefstijl.

Hieronder vind je een aantal recepten. Veel plezier er mee!

Choco coco

100 gram verse kokos

40 gram gedroogde kokos

2 tl cacao

2 tl citroensap

Eventueel 1/3 rijpe banaan

1 el kokosolie

1 medjoul dadel (of meer = zoeter)

50 gram pure chocola

Doe de kokos, citroensap, banaan en dadel in de keukenmachine en maal het fijn. Meng dit met de gesmolten kokosolie en zet het 15 minuten in de koelkast. Hierna kun je er balletjes van maken die je in de gesmolten chocola onder dompelt. Laat ze hard worden (op keukenpapier) in de koelkast.

Muffins met zoete aardappel:

200 gram amandelmeel
1 grote zoete aardappel
2 geprakte bananen
Half kopje (haver)melk
1 theelepel koekkruiden
2 handjes pecannoten

2 eieren
(Diepvries) fruit: plakjes banaan, bosbes, stukjes aardbei
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
2 eetlepels kokosboter

Schil, kook en prak de zoete aardappels. Voeg de kokosboter toe, zodat deze smelt.
Meng vervolgens alle ingrediënten door elkaar en vul de muffinvormpjes.
Bak ze 20/22 minuten op 180 graden. 

Je kunt ingrediënten vervangen door bijvoorbeeld kardemom of kaneel, spelt- of volkorenmeel en ander fruit of noten.

Rookkaas crackers

Leg plakjes rookkaas op een stuk bakpapier. Vouw het papier dubbel en bak ze in een voorverwarmde oven (180 graden) in ongeveer 12 minuten knapperig. Haal ze voorzichtig los van het bakpapier en laat ze goed uitharden.

Je kunt de crackers zo eten of beleggen met hummus of een gekookt eitje. Ook erg lekker: topppings zoals een paar walnoten, maanzaad of sesamzaad.
Bewaar de rookkaas crackers buiten de koelkast. Een dag of drie blijven ze wel knapperig, mits goed droog gebakken.

Snack met paprika

Zoete puntpaprika

Humus

Gekookt ei

Eventueel garneren met paprikapoeder, kerrie of verse peterselie

Het is zo simpel als het er uit ziet, maar toch erg lekker en voedzaam. Je smeert wat humus op stukken paprika en doet er een plakje ei boven op. Lekker!

Kruidkoek

200 ml karnemelk

100 gram amandelmeel

100 gram havermout

1 ei

2 bananen

2 tl koekkruiden

1 tl kaneel

Rozijnen

1 theelepel wijnsteenbakpoeder

Handje pecannoten

Snuf zout

Week de rozijnen 10 minuten in warm water. Meng karnemelk, amandelmeel, havermout, ei, kruiden, bakpoeder, zout, rozijnen en geprakte banaan. Doe dit mengsel in een bakblik en bedek de bovenkant met pecannoten.

Plaats onder wat bakpapier (i.v.m. verbranden pecannoten) in het midden van de oven en bak 50 minuten op 180 graden.

 

Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten uit blik of gedroogd

Olijfolie (of koolzaadolie)

Zout en peper

Currykruiden

of paprikapoeder, chilipoeder en cayennepeper

of knoflook/paprika kruidenmix

of ras el hanout

of za’ atar en sesamzaadjes

Blik: laat de kikkererwten uitlekken, spoel ze om en laat ze goed drogen.

Gedroogd: week ze 10 uur en kook ze +/- 45 minuten.

Meng alle ingrediënten door elkaar en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ze 15 minuten op 180 graden. Schep ze om en rooster ze dan nog eens 5 tot 10 minuten tot ze knapperig en goudbruin zijn.

Lekker als snack of in salades!

Zoete variant 1: honing, kaneel, nootmuskaat en kokosolie.

Zoete variant 2: honing, kaneel, gemberpoeder en kokosolie.